ZoranŽivkovićDr. Zoran Živković, prevoditelj, književni teoretičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, već odavno više ne piše znanstvenu fantastiku već jednostavno živi u njoj, ali dugotrajno je i živio i pisao za nju. Svi mi smo odrasli na Polarisovoj biblioteci koja je objavljivala najznačajnije svjetske pisce u žanru ili tražeći odgovore u Enciklopediji naučne fantastike, a za koje odrastanje je "kriv" Zoran Živković, jedan od najagilnijih pionirskih promotora žanra. A onda je došao dugotrajni spisateljski niz koji obuhvaća 22 knjige objavljene u 171 izdanju, od čega 71 na srpskom jeziku i 100 u prijevodu u SAD-u, Engleskoj, Italiji, Portugalu, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Danskoj, Grčkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Japanu, Južnoj Koreji, Brazilu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj.

Priče su mu objavljene u antologijama i časopisima u SAD, Engleskoj, Japanu, Poljskoj, Finskoj, Danskoj, Francuskoj i Mađarskoj.

Godine 2003. Zoran Živković je za novelu "Biblioteka" dobio veliko žanrovsko priznanje "World Fantasy Award", koju su do sada dobila samo još tri pisca izvan engleskog govornog područja, Haruki Murakami, Jorge Luis Borges i Patrick Suskind, a 2017. Europsko društvo za naučnu fantastiku (ESFS) proglasilo ga je "velemajstorom SF žanra".

Sa Zoranom Živkovićem moći ćete se družiti kroz obilje programa na Istrakonu, a upoznat ćete ga na panel predavanju o njegovim putovima i stranputicama u pisanju, čitanju i prevođenju s velikom dozom SF&F-a.