ScienceCaffeNa Science Caffe s temom Čovjek Renesanse 21. stoljeća pozvali smo Korada Korlevića, Mate Kapovića i Krešimira Mišaka da rasprave o svijetu danas i budućnosti.

Danas je vrijeme kada iako većina shvaća da nešto nije u redu sa svijetom, nitko nema jasnu ideju što treba učiniti. Masa je pasivna i živi odstranjeno od realnosti. Ideja je pozvati predstavnike različitih područja, prirodne znanosti, filozofije i alternative, da rasprave o idejama ili djelima čovjeka koji bi mogle danas donesti novu Renesansu.

Prirodne znanosti s napretkom medicine i produžavanjem ljudskog vijeka, robotikom ili nekim novim teoretskim otkrićem koje mijenja naš način gledanja na stvarnost. Društveni preokret pod vodstvom društvenih znanosti koji bi promijenilo ekonomski model, način vrednovanja ljudskih prava, kako se upravlja sa zajednicama i kako funkcioniraju i na koji način se provode zakoni.

Ili je rješenje izvan onoga što je danas uvriježeno kao ispravan put, skriva li se odgovor u mijenjaju svijesti i više duhovnom pristupu stvarima, odbacivanju današnjih uvrijeđenih pravila i stvaranju novih.

Rasprava bi tekla u dva djela: prvim o današnjoj situaciji u Hrvatskoj i akcijama koje se ovdje mogu provesti i drugim o drugoj polovice 21. stoljeća, potencijalnoj budućnost i što bi mogle biti problematike praćenja samo jednog od područja.